Veelgestelde vragen overzicht

De antwoorden op veelgestelde vragen over GVO Auctions vindt u hieronder. Staat uw vraag er niet tussen. Neem dan contact met ons op.

Door uw GVO’s te laten verhandelen en af te spreken met de handelaar dat u de opbrengsten krijgt minus een percentage voor het onderhandelen kunt u geld verdienen met uw GVO’s. Stel u levert 300.000 kWh per jaar terug aan het net. Dat levert dan 300 GVO’s op. Deze kan de handelaar voor bijvoorbeeld vijf euro per stuk voor u verkopen. Deze leveren dan (300×5=) 1500 euro per jaar op. Daarvan gaat dan een percentage naar de handelaar (bijvoorbeeld 10% van 1500= 150 euro) en de rest is voor u: 1350 euro. De GVO’s voor de energie die u zelf gebruikt kunt u niet meer verhandelen.

Een GVO blijft 12 maanden na aanmaken geldig. Binnen die 12 maanden na de aanmaakdatum moet de GVO afgeboekt worden; dus toegewezen aan een eindklant of overboeken naar een andere handelaar. Gebeurt dat niet, dan verlopen ze en zijn ze geen geld meer waard.

CertiQ is de Nederlandse certificeringsautoriteit die verantwoordelijk is voor de uitgifte van GVO’s. De netbeheerder of het meetbedrijf meet de hoeveelheid stroom die door opwekker is geleverd aan het net en geeft dit door aan CertiQ. Deze maakt de GVO’s aan en boekt deze bij op de certificatenrekening van de handelaar die de producent heeft aangewezen.

Een Garantie van Oorsprong (GVO) is een digitaal certificaat voor hernieuwbare groene stroom. Hiermee wordt aangetoond waar, wanneer en uit welke duurzame bron de stroom is opgewekt (zoals zon, water, wind of biomassa). Voor elke Megawattuur (1.000 kWh) groene stroom ontvangt de opwekker een GVO. Met een GVO kunt u bewijzen dat de geleverde energie daadwerkelijk duurzaam is opgewekt is en kunt u eventueel subsidie krijgen. Deze certificaten zijn los van de stroom verhandelbaar op de energiemarkt.

De prijs wordt bepaald aan de hand van de bilaterale markt, dus wat er tussen de twee handelende partijen wordt afgesproken. De hoogte van de prijs is onder andere afhankelijk van het type en de locatie van opwekking.

Voor een kleinzakelijk bedrijf worden de GVO’s jaarlijks aangemaakt. Grootzakelijk bedrijven ontvangen hun GVO’s elke maand. Het aanmaken gebeurt na de maand van productie. Bijvoorbeeld: de GVO’s behorend bij de stroomproductie van januari wordt medio februari aangemaakt. 

GVO-auctions garandeert dat bij aflopen van een veiling de koper haar GVO’s in ontvangst kan nemen. Dat zal gebeuren binnen de 10 dagen lever garantie. 

Dit kan 1 van de volgende oorzaken hebben:

– U heeft nog geen account aangemaakt, deze kunt u aanmaken via: https://gvo-auctions.nl/aanmelden/

– Nadat u een account heeft aangemaakt wordt deze gecontroleerd door de experts van GVO-auctions. Dit kan enige tijd in beslag nemen. U wordt bericht wanneer uw account geverifieerd is. 

– Uw wachtwoord komt niet overeen met uw e-mailadres. Bent u uw wachtwoord vergeten? Vraag het dan opnieuw aan.  

Voordat u mee kunt bieden op GVO’s, dient u zichzelf eerst te registeren. Ga hiervoor naar registeren en maak vervolgens je account aan.

Registratiestappen

1. Ga naar registeren en vul je gegevens in.

2. Bevestig uw rekeningnummer. Dit bedrag zal verdubbeld worden door GVO-auctions en gedoneerd worden aan Cliniclowns. 

3. De experts van GVO-auctions verifiëren uw account.

4. U ontvangt een e-mail waarin uw registratie bevestigd wordt.

5. U kunt nu GVO’s kopen of verkopen!

Inloggen

Hét handelsplatform voor het kopen en verkopen van GVO’s.